Luftforsvaret - del 3

 

Sea King

Sea King er Luftforsvarets helikopter for søk og redning. I alt opererer 330 skvadron tolv helikoptre av typen, stasjonert på fem forskjellige baser. De står på høy beredskap, og brukes både til redningsoppdrag og ambulanseflyging. Helikopteret har god rekkevidde og flere sensorer som kan bidra i søk etter nødstedte. Helikoptrene får sine oppdrag fra de to hovedredningssentralene (HRS) som igjen er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet, som også eier helikoptrene, mens det er Luftforsvaret som drifter dem. Denne driftsmodellen videreføres med anskaffelsen av de nye redningshelikoptrene av typen SAR Queen.

Bell 412

Bell 412 SP er et taktisk flerbrukshelikopter. Luftforsvaret har 18 helikopter av typen, som opereres av SOAS 339 skvadron, med hovedsete på Rygge. Skvadronens primæroppdrag er støtte til Forsvarets spesialstyrker, men helikoptrene kan også benyttes til en rekke forskjellige typer oppdrag, så som transport av personell og materiell, medisinsk evakuering samt rekognosering og overvåkning. Helikopteret har en besetning på to (flyger og systemoperatør).

Saab Safari

Saab MFI-15 Safari er et énmotors skolefly som benyttes ved Luftforsvarets flygeskole på Bardufoss. Luftforsvaret har i alt 16 fly av denne typen.


NASAMS

Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) er et mobilt og modulbasert norskutviklet luftvernsystem, som kan beskytte alle typer av militære og sivile installasjoner, avdelinger, byer og eventuelt andre objekter mot angrep fra lufta. NASAMS er det eneste bakkebaserte luftvernsystemet i Forsvaret. Systemet bruker aktive radarmissiler – hovedsakelig av typen AMRAAM (samme missil benyttes også av både F-16 og F-35) – noe som gir systemet stor ildkraft. NASAMS er et nettverksbasert system som kan håndtere flere trusler samtidig, inkludert kryssermissil. Det ble utviklet fram mot 1995, og er siden oppdatert en rekke ganger. Varianten man nå bruker benevnes NASAMS III. NASAMS opereres av luftvernbataljonen på Ørland, men settes også opp ved Evenes innen 2025. Hærens kampluftvern opererer også NASAMS.

Overvåkningsradarer

Luftforsvaret står ansvarlig for drift av en rekke overvåkningsradarer, som gir kapasitet til kontinuerlig overvåkning av det norske luftrommet.

Baseforsvarsstyrker

Luftforsvaret har også egne baseforsvarsstyrker. Disse sørger for beskyttelse mot ulike bakkebaserte trusler mot de faste basene, men de kan også bidra med beskyttelse for fly- og mannskaper om disse opererer fra andre og ukjente baser.

Flernasjonale kapasiteter

I rammen av Nato-samarbeidet deltar Norge, sammen med andre medlemsland, med midler samt personell i fire ulike operative kapasiteter:

  • Luftforsvaret har personell stasjonert i Geilenkirchen i Tyskland, der Natos NAEW&CF (NATO Airborne Early Warning and Control Force) opererer ut fra. Styrken, som er direkte underlagt Natos øverstkommanderende, disponerer 14 overvåkningsfly av typen E-3A Sentry, også kjent som AWACS(Airborne Warning and Control System). Flyene kan overvåke luftrommet og i tillegg styre ulike luftkapasiteter, og har også en viss kapasitet til overvåkning av havområder. Styrken opererer også ofte fra forberedte flystasjoner andre steder i Europa, blant annet fra en Forward Operating Location (FOL) på Ørland.
  • Luftforsvaret deltar med personell i den flernasjonale styrken Heavy Airlift Wing, som opererer tre C-17 Globemasterstrategiske transportfly ut fra Papa i Ungarn. Flyene anvendes for en rekke ulike flernasjonale formål i Nato-operasjoner verden over. Det enkelte land som deltar kan i tillegg kjøpe et antall flytimer hvert år for å øke sin nasjonale lufttransportkapasitet.
  • Norge deltar også sammen med 14 andre medlemsland i Nato i oppbyggingen av en styrke for luftbåren overvåkning, AGS (Allied Ground Surveillance). Denne styrken skal settes opp med såkalte «Remotely Piloted Aircraft Systems» – mer populært benevnt droner– av typen RQ-4D Phoenix, også kjent som Global Hawk, som har svært god evne til overvåkning av jordens overflate. Styrken, som i alt skal operere fem «Phoenix», er under etablering på flybasen Sigonella i Italia.
  • Luftforsvaret deltar også i etableringen av MMF (Multinational MRTT Fleet) innen Nato. Denne flåten skal disponere i alt åtte A-330-200 MRTT fly, og er et samarbeid mellom syv land. Styrken skal bidra til å øke Natos og landenes kapasitet for luft-til-luft tanking og lufttransport. MRTT står for Multi-role tanker and transport, og dette er altså en flytype som kan veksle mellom disse rollene. Flyene skal ha to hjemmebaser; Eindhoveni Nederland og Köln i Tyskland. Styrken fikk sitt første fly levert i juli 2020.

Fly under innfasing

F-35 har blitt faset inn i Luftforsvaret siden 2017, og skal nå full operativ kapasitet i 2025. Også det nye redningshelikopteret AW 101 og det nye maritime overvåkningsflyet P-8 Poseidon er bestilt og under innfasing. De første AW 101 er i operativ drift fra høsten 2020, med full kapasitet i løpet av 2022. De første P-8 Poseidon ankommer i 2022, med full operativ kapasitet i 2025.

SAR Queen (AW101)

Norge har bestilt 16 SAR Queen (AW101) redningshelikoptre. SAR er en standard militær betegnelse for Search and Rescue. SAR Queen skal erstatte de aldrende Sea King-helikoptrene fra høsten 2020. Det nye helikoptret ble først innfaset på Sola, der de overtok beredskapen fra Sea King 1. september 2020. Sammenlignet med Sea King vil SAR Queen gi en kraftig forbedret redningstjeneste, med blant annet økt rekkevidde, langt bedre sensorkapasitet, langt bedre evne til å fly i dårlig vær, og langt større løftekapasitet. Helikoptrene vil bli operert av 330 skvadron fra minst seks baser; Banak, Bodø, Ørland, Florø, Sola og Rygge. Regjeringen ønsker også å etablere en syvende base i Troms, men verken plassering eller tidsaspektet ved etableringen av denne basen er avgjort.

P-8 Poseidon

P-8 Poseidon er et tomotors maritimt overvåkningsfly som skal erstatte P-3C/N Orion. Flyet er spesielt beregnet til å oppdage og bekjempe undervannsbåter, og har en rekke moderne sensorer og våpen til formålet. Samtidig har flyene svært gode egenskaper for overvåkning av jordens overflate, både over vann og land. Norge har i alt bestilt fem fly av typen. Flyene skal opereres av 333 skvadron som i forbindelse med nyanskaffelsen flytter fra Andøya flystasjon til Evenes flystasjon.


Forrige side...    Neste side...